SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka serwatkowe

  • Białko i tłuszcze w diecie, a wpływ na tycie i odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3513 Data: 2020-05-30 10:55:48
  • [...] Grafika: indeks insulinowy i glikemiczny pokarmu. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" Grafika: odpowiedź insulinowa na jogurt, białka zwierzęce (np. wołowinę), rośliny strączkowe (ang. legumes) i inne produkty, nie nabiałowe. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2411 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] aby zwiększać wagę ciała (i obwody mięśni). W uproszczeniu: mniej więcej BMR leży w granicach 20-25 kcal na każdy kilogram masy ciała. Jeśli chodzi o optymalną ilość białka, to próg zapewne leży w granicach 1.8 – 2.5 g protein na kg masy ciała, czyli 90 kg zawodnik dostarcza dziennie 162-225 g pełnowartościowych protein. Jeśli ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3153 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • [...] (80-90% skrobi) i przejrzałych bananów (bogatych w cukry proste, glukozę i fruktozę). Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0.33 g) i białka (1.09 g). Badano wpływ bananów na stężenie glukozy i insuliny u diabetyków (cukrzyca typu II). 10 osób spożywało: 120 g banana (niedojrzałego), 120 g banana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13296 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, celulazę). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1836 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • [...] oraz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245118/ Legenda: (a) Autorzy nie napisali, co rozumieją przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1572 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5499 Data: 2020-01-15 07:35:13
  • W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4969 Data: 2019-10-17 19:29:34
  • [...] się tylko 0.12 kg tkanki beztłuszczowej (np. mięśni). Istnieje złożona zależność między hormonami, odżywianiem i syntezą białek, anabolizmem lub rozpadem (degradacją) białka. Ustalono, iż kolosalne znaczenie dla odpowiedzi na bodźce (np. trening, temperaturę), pożywienie (jego odpowiednią ilość lub niedobór) ma stres. Zespół odpowiedzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12205 Data: 2019-03-02 15:06:52
  • [...] odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Teoretycznie termogeneza po spożyciu pokarmów wynosi: 0-3% dla tłuszczów, od 5 do 10% dla węglowodanów, od 20 do 30% dla białka (inne źródła podają 15-30%), od 10 do 30% dla alkoholu. Dane na podstawie opracowania holenderskiego naukowca, Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6098 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 180321 Data: 2017-11-23 08:39:56
  • [...] nie powstaje wiele mleczanów (ani półproduktów cyklu glikolitycznego), więc wtedy organizm czerpie energię z aminokwasów. Dlatego może się okazać celowe podawanie zarówno białka serwatkowego jak i węglowodanów po długotrwałym biegu czy marszu. I teraz odpowiedzmy sobie na pytanie, czy faktycznie niedostarczenie po treningu węglowodanów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14903 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6817 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] które są sprawdzone przez pokolenia kulturystów. Ogółem wg badania z 2014 roku przyjmuje się, że większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3-3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała, 15-30% podaży kalorii z tłuszczy, pozostałą część kalorii z węglowodanów. Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18692 Data: 2018-08-19 18:10:54
  • [...] węglowodanów (np. płatki śniadaniowe, ryż biały), pokarmów fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6749 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7087 Data: 2019-04-23 08:17:10
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2896 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, a niektóre rodzaje pokarmu mogą nawet wywoływać choroby (np. ryby skażone metalami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28695 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] jeść mięso? To proste. W badaniach naukowych 135 g wołowiny dawało maksymalny wzrost stężenia aminokwasów na poziomie mniej niż 1 500 μmol/L po 2 h od spożycia. Z kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów w krwiobiegu i to w ciągu 60 minut. Ilość aminokwasów niezbędnych, jaką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10626 Data: 2020-12-24 08:31:19
  • [...] interwałowa) potrafią zużyć glikogen w zastraszającym tempie. Powinieneś zadbać o dowóz paliwa w trakcie i zaraz po zakończonym treningu. Dawkowanie po treningu: 30-40 g białka, 60-80 g węglowodanów dla osoby ważącej 100 kg. Po dłuższym wysiłku konieczna może być podaż nawet 100-120 g węglowodanów w ciągu pierwszych 3-5 h po zakończeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4051 Data: 2020-06-01 08:15:00